«Τσουνάμι» προσφυγικών ροών στη Σάμο. 2.000 μόνο τον Οκτώβριο... - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.2.19

«Τσουνάμι» προσφυγικών ροών στη Σάμο. 2.000 μόνο τον Οκτώβριο...

Γύρω από το επίσημο κέντρο εκατοντάδες σκηνές και τεντόπανα έχουν γίνει σπίτι για τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών.

Εκατοντάδες καλοκαιρινές σκηνές για διαμονή και καφάσια για κρεβάτια. Αν και η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια δοκιμάζεται με την προσφυγική κρίση, ακόμα δεν μπορεί να διαχειριστεί τις νέες αυξήσεις στις ροές που κατά διαστήματα εμφανίζονται.
O νέος εφιάλτης για μετανάστες και κατοίκους βρίσκεται στη Σάμο. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, οι μετανάστες είναι πενταπλάσιοι από τις υπάρχουσες θέσεις της δομής, μετατρέποντάς το σε νέο κολαστήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, τα δουλεμπορικά κυκλώματα της Ασίας και της Αφρικής χρησιμοποιούν την ευρύτερη περιοχή απέναντι από τη Σάμο.
Συγκεκριμένα, την παραθαλάσσια περιοχή Κουμχουριέτ, το Κουσάντασι μέχρι και το εθνικό πάρκο του δέλτα του ποταμού Μαιάνδρου, για αυτό και η έξαρση των ροών μέσα στο 2018. Το γεγονός ότι οι μετανάστες αυτοί δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, δεν προέρχονται δηλαδή από χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, αλλά κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, δημιουργεί ακόμα πιο περίπλοκες καταστάσεις στο νησί της Σάμου.
Κατά καιρούς τα κυκλώματα «ανοίγουν» και «κλείνουν» τους δουλεμπορικούς δρόμους. Η Σάμος μπήκε στο στόχαστρο τον Σεπτέμβρη. Μέσα σε 4 μήνες έσπασε όλα τα… ρεκόρ. Τον Οκτώβριο περίπου 2.000 άτομα έφτασαν στις ακτές του νησιού, με τις βάρκες να εντοπίζονται σε ακτογραμμή 50 ναυτικών μιλίων. Αυτή τη στιγμή, μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα στοιβάζονται περίπου 4.000 άτομα, όταν η επίσημη χωρητικότητα στα κοντέινερ είναι για 680, φέρνοντας τη Σάμο σε δεινότερη θέση ακόμα και από τη Μόρια της Λέσβου.
Γύρω από το επίσημο κέντρο εκατοντάδες σκηνές και τεντόπανα έχουν γίνει σπίτι για τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών. Ανάμεσά τους 200 παιδιά, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, ακόμα και σε… κρατητήρια, ελλείψει θέσεων για ασυνόδευτα παιδιά! Στο νησί υπάρχουν μόνο 19 θέσεις, με τις ανάγκες να είναι τεράστιες.
Αναστάτωση
Ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι, καθώς τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας, ληστειών και κλοπών είναι πλέον καθημερινά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος σηκώνει το Νοσοκομείο Σάμου, που πλέον εξυπηρετεί τις ανάγκες των προσφύγων. Ο ένας μετά τον άλλο, οι γιατροί παραιτούνται, ενώ υπό παραίτηση είναι και ο μοναδικός γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΚΥΤ.
Σε ολόκληρο το νομό υπάρχει μόνο μία παιδίατρος. Ο εμβολιασμός και τα τακτικά ιατρεία των παιδιών έχουν σταματήσει για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα έκτακτα περιστατικά, τις γέννες και τις νοσηλείες.
Το νησί επισκέφτηκε και ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Για άλλη μία φορά ερχόμενος στη Σάμο αντικρίζω την ίδια εικόνα εξαθλίωσης και ντροπής. Καμία βελτίωση δεν έχει γίνει από την τελευταία μου επίσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Οκτώβριο και αυτό δείχνει τελικά πως ο ανθρωπισμός των κυβερνώντων βυθίζεται στις λάσπες, στις σκηνές, στα λύματα και γενικότερα στην εγκατάλειψη των hot-spots.
Προσωπικά, θέλω για ακόμη μία φορά να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για την υγειονομική βόμβα που υπάρχει στο hot-spot της Σάμου, αλλά και για τον κίνδυνο που υπάρχει για τον τοπικό πληθυσμό της».
Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ eleftherostypos.gr