Ένοπλες Δυνάμεις: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αιφνιδιαστική διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.3.19

Ένοπλες Δυνάμεις: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αιφνιδιαστική διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής»


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Πυρπολητής». Η διεξαγωγή της άσκησης έγινε σε μία χρονική στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να κοπάσει και εντείνεται από τις προκλητικές δηλώσεις ανώτατων τούρκων αξιωματούχων για τη «γαλάζια πατρίδα» και τις απειλές για τους υδρογονάνθρακες στη Ν.Α. Μεσόγειο.


Η άσκηση έγινε αιφνιδιαστικά, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου και την παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.
Στην άσκηση, που πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω των πολκύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, μετείχαν μονάδες της Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού και οι ταχυκίνητες μονάδες του Στρατού Ξηράς.


Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, παρακολούθησε από τη Φρεγάτα ‘’ΣΑΛΑΜΙΣ’’, την άσκηση ετοιμότητας “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ”, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνικού κόλπου και Μυρτώου πελάγους.
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.


Ο Υπουργός διαπίστωσε την υψηλή ετοιμότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού και των μέσων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση. Επίσης, σημείωσε ότι η άσκηση ετοιμότητας «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» ανέδειξε το άριστο επίπεδο διακλαδικής συνέργειας, εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητας, στο οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια διασφάλισης της ειρήνης και ενίσχυσης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και εγγυητής της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.Ανακατάληψη νησιού το σενάριο της άσκησης Ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα για την ανακατάληψη μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο προέβλεπε το σενάριο της άσκησης ετοιμότητας ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσε σχετικά ότι η εν εξελίξει άσκηση ετοιμότητας ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ, «ουσιαστικά είναι η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα, με μια άσκηση ανακατάληψης μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο. Η προσομοίωση γίνεται στο νησί Δοκός. Διαπιστώσαμε άλλη μία φορά, ότι το προσωπικό είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως και το υλικό.


Υπήρχε μία γρήγορη ανταπόκριση απ' όλα τα όπλα, Αυτές είναι πρόβες διακλαδικών ενεργειών και απ' ό,τι φαίνεται η υπηρεσιακή μας ετοιμότητα και η διακλαδικότητα είναι σε άριστο επίπεδο.Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διαφύλαξη της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σε όλη την επικράτεια, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της άμεσης αντίδρασης, έγινε η σημερινή άσκηση. Θέλω να συγχαρώ το προσωπικό και όσους συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση. Ανταποκρίθηκαν ταχύτατα, ήταν πολύ ικανοί, με πολύ καλό επίπεδο» κατέληξε ο υπουργός ΥΕΘΑ.

protothema.gr