ΕΠΛΣ Κεφαλληνίας-Ιθάκης : Επίσκεψη από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.4.19

ΕΠΛΣ Κεφαλληνίας-Ιθάκης : Επίσκεψη από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Η Ομοσπονδία μας, συνεχίζοντας τις δράσεις ενημέρωσης στις νησιωτικές υπηρεσίες,  αλλά και σε ενώσεις μέλη της, επισκέφτηκε το νησί της Κεφαλονιάς.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος Πρωτοβαθμίων Ενώσεων της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο κ. Σταματελάτο Σπυρίδωνα αλλά και μέλη του ΔΣ της Ένωσης Προσωπικού ΛΣ Κεφαλονιάς & Ιθάκης βρέθηκαν, την 11/04/19 και ενημέρωσαν τους συναδέλφους που υπηρετούν στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και στο Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας.

Κατά την επίσκεψη στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά, η άρτια λειτουργία της σχολής και η προσφορά των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην Ελληνική ναυτοσύνη, ως αποτέλεσμα μίας διαχρονικής και δημιουργικής συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος και των σχολών του Εμπορικού Ναυτικού.

Κατά την επίσκεψη στο Λιμεναρχείο της Κεφαλονιάς πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του προσωπικού για όλα τα θέματα που μας απασχολούν αναφέροντας σχετικά:

Τις οικονομικές διεκδικήσεις αναφορικά με τα αναδρομικά του Σ.τ.Ε και τις ενέργειες της Ομοσπονδίας για τη πλήρη αποκατάστασή των οικονομικών απωλειών από το 2012 και μετά αλλά και τη διεκδίκηση των δώρων.
Την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4504/2017, ο οποίος περιλαμβάνει σειρά από ευεργετήματα υπέρ των συναδέλφων, όπως η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, η διάταξη για τα Λιμενικά Τμήματα, η ένταξη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι ταυτότητες νέου τύπου, ο αποστρατευτικός βαθμός των Λ/Φ και η εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας στα πειθαρχικά συμβούλια και στο Τ.Α.Λ.Σ.
Αναλύθηκαν λεπτομερώς τα προβλήματα που έχουν κατά καιρούς προκύψει με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι ενέργειες που έχουν γίνει από τη Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., ώστε να βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα πριν την οριστική λύση, τόσο για το σύστημα παροχής φαρμάκων μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όσο και στη διατήρηση του καθεστώτος παροχής ιατρικής περίθαλψης που συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία.
Τονίστηκε ότι στη τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κουβέλη Φώτη, ζητήθηκε από την Ομοσπονδία να τεθεί σε σοβαρή προοπτική η αύξηση των οργανικών θέσεων και είναι σε θετική εξέλιξη το αίτημα για βελτίωση του βαθμολογίου των αποφοίτων ΔΥΛΣ και Λ/Φ.
Τόσο οι συνάδελφοι όσο και τα μέλη του ΔΣ τις Ένωσης, εστίασαν το βάρος των προβλημάτων στα κάτωθι.

Κάλυψη των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων.
Στις Λιμενικές Αρχές της Κεφαλονιάς, παρά τις μειωμένες συνθέσεις που επιβλήθηκαν με τον κανονισμό 78/2014, υπάρχει ακόμα υποστελέχωση. Η κάλυψη των κενών οργανικών κενών είναι άμεση απαίτηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών, η ασφάλεια του προσωπικού, η αποτελεσματική αστυνόμευση και γενικά η παροχή Υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού μας.

2. Αναβάθμιση του Λιμενικού Φυλακίου Ληξουρίου.

Με το Π.Δ. 81/2014 καταργήθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Ληξουρίου και οι αρμοδιότητες του μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς. Το Λιμενικό Φυλάκιο που ιδρύθηκε στην θέση του αποδείχτηκε στην πράξη ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες αστυνόμευσης. Αντίθετα, το Λιμεναρχείο Κεφαλονιάς αποδυναμώθηκε περεταίρω από την αύξηση αρμοδιοτήτων, χωρίς αντίστοιχη αύξηση προσωπικού και μέσων. Η Ένωση έχει καταθέσει στο παρελθόν αναλυτικά στοιχεία για την ανάγκη διατήρησης του Λιμενικού Σταθμού Ληξουρίου, τα οποία επαληθεύτηκαν από την πράξη τα τέσσερα χρόνια της κατάργησής του.

Ζητήθηκε να ξεκινήσει υπηρεσιακά η διαδικασία επαναξιολόγησης της λειτουργίας του Λιμενικού Φυλακίου Ληξουρίου προκειμένου να διαπιστωθεί και επίσημα η ανάγκη αναβάθμισης του και πάλι σε Λιμενικό Σταθμό.

3. Αύξηση της οργανικής δύναμης των Λιμενικών Τμημάτων Σάμης και Πόρου Κεφ/νιας

Η οργανική δύναμη με τον κανονισμό 78/2014 περιορίστηκε στα 8 άτομα για τα Λιμενικά Τμήματα της περιοχής. Οι εν λόγω συνθέσεις είναι οριακές για την λειτουργία τους και κατά την θέσπιση τους δεν λήφθηκε υπόψη, ότι στην πράξη πάντα υπάρχουν κάποιες θέσεις που καλύπτονται από συναδέλφους που για λόγους υγείας ή άλλα σοβαρά προβλήματα τελούν σε μακρά άδεια. Αποτέλεσμα είναι η λειτουργία των Υπηρεσιών αυτών να είναι προβληματική και οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτές, να επιβαρύνονται με ατελείωτες ώρες υπερεργασίας. Απαιτείται αύξηση της ελάχιστης οργανικής σύνθεσης των Λιμενικών Τμημάτων και Λιμενικών Σταθμών κατά τουλάχιστον τρία στελέχη ανά Υπηρεσία.

4. Ενίσχυση των προβλεπόμενων συνθέσεων ΠΛΣ με διπλά πληρώματα. Η αποτελεσματική λειτουργία των πλωτών με ένα πλήρωμα, όπως αυτή την στιγμή γίνεται σε όλα τα ΠΛΣ που επιχειρούν στην περιοχή, είναι προβληματική. Επιπρόσθετα, ο εξαναγκασμός των συναδέλφων μας, ειδικά των κυβερνητών και μηχανικών, να βρίσκονται σε συνεχή εικοσιτετράωρη επιφυλακή είναι απαράδεκτος και τριτοκοσμικός. Ως εκ των ανωτέρω επιβάλλεται η ενίσχυση  των ΠΛΣ 118 , ΠΛΣ 771 και ΠΛΣ 708 που εδρεύουν στην περιοχή  με κατ’ ελάχιστον διπλά πληρώματα και κυρίως διπλό αριθμό διπλωματούχων κυβερνητών και μηχανικών,  έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση ανταπόκριση σε κάθε περιστατικό αλλά και να διαφυλάσσεται η ασφάλεια τους, καθώς και το δικαίωμά τους για μια ομαλή οικογενειακή και προσωπική ζωή.

Η Ομοσπονδία αφουγκραζόμενη τα προβλήματα που ετέθησαν θα καταβάλει προσπάθεια για  επίλυση αυτών ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε το νησί να έχουν πραγματοποιηθεί βήματα προς τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων.