Αναδρομικά στρατιωτικών: Η επιστροφή τους φέρνει αποκατάσταση και των εφάπαξ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

9.10.18

Αναδρομικά στρατιωτικών: Η επιστροφή τους φέρνει αποκατάσταση και των εφάπαξ

Η εξόφληση των αναδρομικών φαίνεται, κατά τις εκτιμήσεις απόστρατων αλλά και αναλυτών, πως θα ανοίξει και το δρόμο για την αποκατάσταση και των κουτσουρεμένων εφάπαξ που ελήφθησαν από δυο κατηγορίες συνταξιούχων:

Στην πρώτη εντάσσονται όσοι πληρώθηκαν το βοήθημα με τις περικοπές που υιοθετήθηκαν μετά το δεύτερο μισό του 2012.  Στην δεύτερη κατηγορία θεωρείται ότι ανήκουν και όσοι βρέθηκαν στο μεταίχμιο των αλλαγών μετά το 2015 και παρασύρθηκαν από τη δίνη της αναδρομικής ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση που γίνεται ότι με την επιστροφή των αναδρομικών θα επέλθει και η ευθυγράμμιση των εφάπαξ με τα αναλογούντα ποσά που αντιστοιχούσαν στις παλαιές αποδοχές.

Ειδικά στην τελευταία κατηγορία θεωρείται ότι βρίσκονται μερικές εκατοντάδες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην διαδικασία απονομής της σύνταξης. Υπολογίζεται άλλωστε ότι συνολικά τα εκκρεμμή αιτήματα που είναι προς οριστικοποίηση ξεπερνούν τα 24.000.
ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι η βάση υπολογισμού του δικαιούμενου εφάπαξ είναι ο μισθός του νέου μισθολογίου που ισχύει από 1ης/1/2017 στις Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα η διάταξη ορίζει ότι:

* Το ύψος του βοηθήματος για χρόνο μετοχικής σχέσης έως 31/12/2014 συνεχίζει να υπολογίζεται σύμφωνα με τις προγενέστερες διατάξεις του νομοθετικού διατάγματος 398/1994, δηλαδή το εφάπαξ για χρόνο ασφάλισης ως το 2014 θα βγαίνει με πολλαπλασιασμό των ετών ασφάλισης των «Ενστόλων» στα Μετοχικά τους Ταμεία (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών που λαμβάνουν κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Ο μισθός υπολογισμού προσαυξάνεται με το επίδομα των 176 ευρώ.

* Για χρόνο ασφάλισης από 1ης/1/2015 και μετά το εφάπαξ υπολογίζεται με τη νέα τεχνική βάση των προκαθορισμένων εισφορών με «νοητή κεφαλαιοποίηση» που προβλέπει ο μαθηματικός τύπος στο άρθρο 35 παρ. 4 ν. 4387/2016.

* Διατηρείται η «ρήτρα» μείωσης του εφάπαξ αναλόγως της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων, κατόπιν απόφασης που εκδίδει ο υπουργός Αμυνας, βάσει σχετικής πρότασης της διοίκησης του κάθε φορέα.

* Προβλέπεται επανυπολογισμός του εφάπαξ σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που εισάγει η τροπολογία, στην περίπτωση των αξιωματικών και υπαξιωματικών που πήραν εφάπαξ από 1ης/1/2017 και εξήλθαν της υπηρεσίας τους μέχρι 31/12/2016. Το ποσό που έλαβαν δηλαδή θα υπολογιστεί εκ νέου και για το μεν διάστημα ασφάλισής τους έως το 2014 θα λάβουν νέο ποσό με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, ενώ για το δε διάστημα ασφάλισής τους από 1ης/1/2015 και μέχρι την αποχώρησή τους θα πάρουν ουσιαστικά τις εισφορές που κατέβαλαν.

Οπως προβλέπει το νέο σύστημα στην περίπτωση που το ποσό του εφάπαξ που ήδη έχουν πάρει όσοι αποχώρησαν ως 31/12/2016 είναι μεγαλύτερο από το ποσό που θα βγάλει ο επανυπολογισμός με το νέο σύστημα, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τη διαφορά, ενώ αν το ποσό που πήραν είναι μικρότερο από το νέο εφάπαξ μετά τον επανυπολογισμό, τότε θα περιμένουν να εισπράξουν την επιπλέον διαφορά. Και η επιστροφή αλλά και η πίστωση θα είναι άτοκες.

* Εκκρεμείς αιτήσεις απονομής εφάπαξ υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο σύστημα.

* Έχει καταργηθεί ο εντοκισμός της προκαταβολής εφάπαξ σε όσους ζητούν να το εισπράξουν έχοντας συμπληρώσει 35ετία και εφόσον παραμένουν στην υπηρεσία τους. Στην πράξη, η προκαταβολή δεν θα τους επιβαρύνει στο εξής με τόκο που προβλεπόταν μέχρι πρότινος.

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr