Αφιέρωμα: Τα βατράχια και η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων του Λιμενικού Σώματος VIDEO - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

25.1.19

Αφιέρωμα: Τα βατράχια και η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων του Λιμενικού Σώματος VIDEO


Με δυο εξαιρετικά Video  η Μ.Υ.Α. και η Ο.Ε.Ε. δείχνουν  την άρτια εκπαίδευση του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος σε θέματα " Επικίνδυνων Αποστολών " 

Λίγα Λόγια

Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ) ιδρύθηκε το 1972. Αποτελεί την αντιτρομοκρατική μονάδα (Tier 1) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και είναι εξουσιοδοτημένη για την διενέργεια νηοψιών, επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, διάσωσης ομήρων και την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας  σε θαλάσσιο περιβάλλον και την εκτέλεση εξειδικευμένων καταδυτικών δραστηριοτήτων έως τα 120 μέτρα. Η Μονάδα δύναται να επιχειρεί σε χώρο αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν αιτήματος της.
Η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων της ΜΥΑ/ΛΣ συμμετέχει στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που υπάγεται στον Α/ΓΕΕΘΑ και είναι επιφορτισμένη με την διενέργεια διακλαδικών ειδικών επιχειρήσεων σε περίοδο πολέμου.
Η ΜΥΑ/ΛΣ, συμμετέχει, ως επιχειρησιακός βραχίονας στη Συντονιστική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων Εσωτερικής Ασφάλειας (ΣΥΔΚΕΑ) η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και αποτελεί την Εθνική Αρχή της Χώρας για την αντιμετώπιση σοβαρών τρομοκρατικών ενεργειών ή απειλών σε ολόκληρη την Επικράτεια. 

Ιστορία 

Η ΜΥΑ/ΛΣ ιδρύθηκε το 1972 με αρχική ονομασία Μονάδα Πολλαπλής Χρησιμότητας και αποτελείτο από Αυτοδύτες. Οι αποστολές της Μονάδας ήταν περιορισμένες στην έρευνα και διάσωση και στις υποβρύχιες έρευνες με σκοπό την ανάσυρση πειστηρίων ή αγνοουμένων με ανοιχτά κυκλώματα.
Το 1980 η Μονάδα εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αγίου Κοσμά Αττικής. Εξαιτίας των περιστατικών στο “Achille Lauro” και "City of Poros", κατά τα οποία αναδείχθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης μίας μονάδας με δυνατότητα πραγματοποίησης ειδικών επιχειρήσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον, το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ο προγραμματισμός της Μονάδας αναθεωρήθηκαν. Έκτοτε στελέχη της Μονάδας εκπαιδεύονται στο σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΣΥΚ/ΠΝ.
Το 1995 η Μονάδα μετονομάζεται σε MYA/ΛΣ και στελεχώνεται αποκλειστικά από Υποβρύχιους Καταστροφείς. Επίσης τίθενται οι νομικές βάσεις μέσω των οποίων αποκτάται επιχειρησιακή και λειτουργική αυτοτέλεια[3].
Το Πάσχα του 1996 βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ/ΛΣ κατόπιν αιτήματος του ΓΕΕΘΑ ανέβηκαν στα Ίμια με σκοπό την αποκλιμάκωση θερμού επεισοδίου ενώ τουρκικά F-16 εκτελούσαν υπερπτήσεις εμποδίζοντας την διαδικασία.
Σταθμός για την ΜΥΑ/ΛΣ αποτέλεσε η περίοδος μετά τον θάνατο του Λ/Φ Ζαπάτη Μαρίνου τον Απρίλιο του 1997 από πυρά εμπόρων ναρκωτικών στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας. Η Μονάδα ανέλαβε επιχειρησιακή δράση για τον εντοπισμό και την εξολόθρευση των παράνομων κυκλωμάτων, απέκτησε τεράστια εμπειρία αληθινών περιστατικών σε καθημερινή βάση και έθεσε τα θεμέλια για την αναβάθμιση της.

Η ΜΥΑ/ΛΣ αποτελείται από τέσσερις επιχειρησιακές Ομάδες, την Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων (ΟΕΕ), την Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων (ΟΕΚ), την Ομάδα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και την Ομάδα Δυτών Ασφαλείας.