Ομιλία Προέδρου Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στο 12ο Συνέδριο Π.Ε.Α.Λ.Σ. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

7.10.19

Ομιλία Προέδρου Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στο 12ο Συνέδριο Π.Ε.Α.Λ.Σ.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων  του ελληνικού κοινοβουλίου,
της τοπικής αυτοδιοίκησης
Πρόεδροι των Ομοσπονδιών και Ενώσεων των Σ.Α.,
κύριοι εκπρόσωποι φορέων – ενώσεων και οργανώσεων,
κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην ενέργεια και την αποστρατεία.

Η διεξαγωγή ενός συνεδρίου αποτελεί την κορυφαία στιγμή για μια συνδικαλιστική οργάνωση. Επανακαθορίζει τη στάση του κινήματος, επικυρώνει αποφάσεις και εντέλει προσδίδει νέα δυναμική στην προσπάθεια επίτευξης των κοινών στόχων, που το ίδιο το συνέδριο θέτει. Σήμερα θα κληθείτε να χαράξετε τα επόμενα βήματά σας.
Δυστυχώς μελετώντας το διεκδικητικό σας πλαίσιο, διαπιστώνει κανείς ότι παραμένει εδώ και χρόνια το ίδιο σχεδόν στο σύνολό του. Τίποτα δεν υλοποιήθηκε από τα αιτήματα του Αξιωματικού του Λιμενικού και τίποτα δε βελτιώθηκε. Πολλά είναι κοινά σε όλες τις βαθμίδες του Σώματος. Ένα δίκαιο μισθολόγιο, που αναγνωρίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας αποτελεί διεκδίκηση όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Η χθεσινή εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ για την ακύρωση του μισθολογίου, που κατέθεσε η ΠΟΕΠΛΣ αναβλήθηκε για 10/01/2020. Εμείς ήμασταν έτοιμοι. Δυστυχώς θα χρειαστεί λίγη υπομονή. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και αναμένουμε μία ακόμη δικαίωση, που θα αφορά όλα τα στελέχη Λ.Σ.
Μιλώντας από προσωπική εμπειρία αλλά και από όσα μας μεταφέρουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι έχω να πω ότι οι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εργάζονται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. Δίχως ωράριο, δίχως τη λήψη ακόμη και των κανονικών αδειών τους και με τεράστιες εργασιακές ευθύνες.
Θα μου επιτρέψετε κ. υπουργέ να απευθυνθώ σε εσάς και να σας μεταφέρω κάτι από την πρόσφατη επίσκεψή μου σε Λιμεναρχείο του Ανατολικού Αιγαίου, που γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει. Συνάδελφός μου Λιμενάρχης, Πλοίαρχος ΛΣ, εδώ και ένα περίπου χρόνο διοικεί μια τόσο ευαίσθητη Λιμενική Αρχή δίχως Υπολιμενάρχη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Για εμάς ο Αξιωματικός ΛΣ είναι και αυτός εργαζόμενος και μπορεί να έχει αυξημένες ευθύνες αλλά σίγουρα έχει και δικαιώματα. Η κυριότερη ευθύνη, που φέρει ο Αξιωματικός ΛΣ είναι η ευθύνη για το προσωπικό, που διοικεί και αυτή η ευθύνη δυστυχώς πολλές φορές υπονομεύεται από εσφαλμένες νοοτροπίες, οι οποίες έχουν καθιερωθεί και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να αλλάξουν. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση, την οποία θα πρέπει να επιδιώξουμε να πραγματοποιηθεί.
Επιτρέψτε μου ενδεικτικά να αναφέρω ότι όταν οι μεταθέσεις σε θέσεις ευθύνης δεν αποτελούν απόφαση συλλογικών οργάνων και οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν ως αρχή την ισότητα και την ισονομία, με τα κοινωνικά κριτήρια σπάνια να λαμβάνονται υπόψη, ο συνάδελφος Αξιωματικός του Λιμενικού, υπονομεύεται ευθέως. Η εποχή όπου ο Αξιωματικός ΛΣ στη διαδρομή της καριέρας του είναι έρμαιο διαθέσεων και πεποιθήσεων και με τη μοίρα του να μην καθορίζεται αποκλειστικά από τα προσόντα και τις ικανότητές του θα πρέπει να τελειώσει. Δεν τιμά κανέναν στη σημερινή εποχή να μην εφαρμόζει, διασφαλίζει και ενισχύει διαρκώς την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη.
Οι Αξιωματικοί Λ.Σ., από την πλευρά τους έχουν την υποχρέωση αλλά και την ευθύνη να αντισταθούν, να αναδείξουν τα προβλήματα και να διεκδικήσουν δυναμικά τις λύσεις τους.
Τίποτα δε χαρίζεται παρά μόνο κερδίζεται με αγώνες.
Στην προσπάθεια αυτή η ΠΟΕΠΛΣ θα είναι δίπλα σας.
Εύχομαι καλά αποτελέσματα στις εργασίες του συνεδρίου σας και μια εποικοδομητική θητεία στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής σας.
Σας ευχαριστώ.