Έπιασε «δουλειά» στην Κύπρο το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» - Αγνοεί προκλητικά τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ο Ερντογάν - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.11.19

Έπιασε «δουλειά» στην Κύπρο το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» - Αγνοεί προκλητικά τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ο Ερντογάν

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» άρχισε τις επιχειρήσεις του στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Άγκυρα να αποσύρει το πλοίο.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία, η οποία είναι επισήμως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ παρά την επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων, επέκρινε την απόφαση και δήλωσε πως δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί στη δική της υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι.

Ένα άλλο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Η Άγκυρα αγνοεί τις «απειλές»
Λίγες ώρες νωρίτερα η Άγκυρα είχε δείξει τις διαθέσεις της να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την υιοθέτηση του πλαισίου για τα για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Το τουρκικό υπουργείο τόνιζε ότι η Άγκυρα δεν θα σταματήσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, «παρά τα ακατανόητα βήματα της Ε.Ε.”, ενώ υπογράμμιζε ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο σήμερα (11 Νοεμβρίου) του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. δείχνουν ότι κανένα από τα μηνύματα που δώσαμε μετά τις συνόδους της 15ης Ιουλίου και της 14ης Οκτωβρίου 2019 του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν έφτασαν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.

«Είναι μάταιη η προσδοκία ότι η χώρα μας θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, υποκύπτοντας στις απειλές. Κανείς να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
http://newpost.gr/