Αντιδράσεις από την Ενωση Λιμενικών ΒΑ Αιγαίου: «Όχι στο Λιμενικό δυο ταχυτήτων» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.12.19

Αντιδράσεις από την Ενωση Λιμενικών ΒΑ Αιγαίου: «Όχι στο Λιμενικό δυο ταχυτήτων»

Προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων εκφράζει μέσω ανακοίνωσής της η Ένωση των Λιμενικών που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού δηλαδή στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Όπως σημειώνουν, «πρώτα απ’ όλα όσον αφορά τους σκοπούς και την αναγκαιότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος καθώς και την αποτελεσματικότητα του. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει σαφής βούληση και πρόθεση της κυβέρνησης  προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού  –Προσφυγικού, διότι πράγματι είναι ένα τεράστιο θέμα με πολλές διαστάσεις που αρκετές από αυτές είναι και απρόβλεπτες. Με δεδομένο αυτό κάθε προσπάθεια επίλυσης του είναι καλοδεχούμενη, όμως απαιτεί και πάρα πολύ προσεκτικές κινήσεις».

«Εφόσον λοιπόν ο καινούργιος φορέας» αναφέρουν «έχει ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση μας και να αντληθεί κάθε δυνατότητα της κάθε υπηρεσίας, αποφεύγοντας παράλληλα ενδεχόμενες δυσλειτουργίες, τότε αυτό είναι κάτι που μπορεί να προσθέσει και να βοηθήσει προς την σωστή κατεύθυνση. Επομένως αντιλαμβανόμαστε και επικροτούμε τον όποιο καλύτερο συντονισμό και αυτό αφορά και το επιχειρησιακό σκέλος στο όποιο και συμμετέχουμε ως Λιμενικό Σώμα».

Και προσθέτουν: «Μας προβληματίζει όμως έντονα το γεγονός και εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας διότι αυτό που διαβάζουμε και καταλαβαίνουμε από την τροπολογία που κατατέθηκε και συζητείται στην Βουλή, προβλέπεται η διάθεση πλωτών και εναέριων μέσων με το προσωπικό τους, καθώς και η δυνατότητα αποσπάσεων στον καινούργιο φορέα. Δηλαδή κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα».

«Μας προκαλεί δε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι σε περίπτωση άλλων συμβάντων που δεν αφορούν το Μεταναστευτικό –Προσφυγικό  και που είναι πολλά και ποικίλα  αφού ως λιμενικό δραστηριοποιούμαστε σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων,  θα πρέπει να αιτείται ο Αρχηγός του Λιμενικού στον ΕΝ.ΦΕ.Σ για την διάθεση του σκάφους που το Λιμενικό έχει διαθέσει. Θέλουμε λοιπόν να τονίσουμε ότι ορθώς επιδιώκεται καλύτερος συντονισμός, όμως αυτό θα  πρέπει να γίνει με την συμμετοχή  των υπηρεσιών που θα συμπεριληφθούν στον ΕΝΦΕΣ με την απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση την διατήρηση της επιχειρησιακής ακεραιότητας τους» προστίθεται.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών επισημαίνουν επιπλέον πως «οφείλουμε να επισημάνουμε και να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι ως Λιμενικό Σώμα έχουμε καταθέσει κόπο, ψύχη και ζωές συναδέλφων όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμενοι πέραν και έξω από κάθε έννοια υπηρεσιακού καθήκοντος και έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το Σώμα και την χώρα στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας, δίνοντας άλλη διάσταση στην έννοια ανθρωπισμός και πώς γίνεται η διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν σε κίνδυνο, χωρίς όχι μόνο να μην χαθεί ζωή, αλλά να μην ματώσει ούτε μύτη. Όλα αυτά τα καταφέραμε επιστρατεύοντας δυνάμεις που ούτε εμείς γνωρίζαμε ότι είχαμε, όταν πολλοί από τους σημερινούς τιμητές παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι βουβοί και άπραγοι».

«Διαθέτουμε ικανότατα στελέχη και έχουμε υποστεί καταστάσεις που δεν τις χωράει μυαλό ανθρώπου παρά μόνο εάν τις ζήσει. Για τους λόγους αυτούς και επειδή υπάρχει ήδη αναστάτωση μεταξύ των συναδέλφων, επιθυμούμε να ξεκαθαριστεί πλήρως και χωρίς αστερίσκους και δεύτερες σκέψεις το ποια θα είναι η συμμέτοχη του Λιμενικού Σώματος και με ποια ακριβώς μορφή, αντιδρώντας κάθετα σε οτιδήποτε στην πράξη θα σημάνει διαίρεση του και δημιουργία Λιμενικού δυο ταχυτήτων» υπογραμμίζουν.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι «θέλουμε να τονίσουμε ξεκάθαρα ότι κάθε προσπάθεια για να συντονιστούν όλοι όσοι εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και το πλήθος των παραμέτρων που το χαρακτηρίζουν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αυτό αφορά και το επιχειρησιακό σκέλος. Όσον όμως  αφορά την φύλαξη συνόρων και ειδικά των θαλάσσιων στα οποία κατά βάση δραστηριοποιούμαστε, μπορούμε να εκτελέσουμε τις διαταγές και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, είτε υπαχθούμε υπό κάποιο φορέα είτε όχι. Έχουμε αποδείξει στην πράξη και στην πρώτη γραμμή τις δυνατότητες και ικανότητες μας και για τον λόγο αυτό επιθυμούμε στο όποιο εγχείρημα να γίνει σεβαστή η προσφορά μας, η γνώση μας, η πείρα μας,  η ιστορία μας και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια μας».https://www.tovima.gr/