Κορυφώνονται οι αντιδράσεις κατά των επιτάξεων και των κλειστών δομών – Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Δικαστική προσφυγή κατά της ΠΝΠ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.2.20

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις κατά των επιτάξεων και των κλειστών δομών – Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Δικαστική προσφυγή κατά της ΠΝΠ

Τι αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Οξύνονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κατά της κυβέρνησης για την απόφασή της να προχωρήσει σε επίταξη οικοπέδων ώστε να χτιστούν κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στην έκτακτη συνεδρίασή αποφάσισε να σταματήσει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να προσφύγει δικαστικά κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ζητά «να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό - μεταναστευτικό, αλλά και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί και το ευρωκοινοβούλιο για τις πρακτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η Κυβέρνηση».

Τέλος επιβεβαιώθηκε ότι την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με βορειοαιγαιοπελαγίτες που ζουν μόνιμα στην Αττική, καθώς και αιρετούς των νησιών που θα ταξιδέψουν αυθημερόν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ,
Θύελλα αντιδράσεων από τις επιτάξεις

Υπενθυμίζεται ότι περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σε συνομιλία που είχε με το NEWPOST είπε ότι οι νησιώτες αντιδρούν διότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση και δεν τους δίνει ένα χρονοδιάγραμμα, πότε και πόσοι θα μείνουν στα νησιά. Η Λέσβος για παράδειγμα έχει σήμερα 27.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι νησιώτες ανησυχούν ότι δίπλα στις ανοιχτές δομές θα δημιουργηθούν και οι νέες που είναι της τάξης των 5-7000 δεδομένου ότι την πόδια στιγμή δεν γίνεται καμία σοβαρή ενέργεια για δομές στην ενδοχώρα διότι αντιδρούν και εκεί οι κάτοικοι. Οι νησιώτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση κι αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεντρώσεις

Στη νέα δομή που εξαγγέλθηκε στην περιοχή Μονταμάδου διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο. «Είμαστε όλοι αντίθετοι, μόνο η χούντα έκανε επιτάξεις χωρίς τη θέληση των ανθρώπων», τόνισε ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαΐδης, στο ρ/σ «Στο νησί». «Θα περάσουν πάνω από τα κορμιά μας» προειδοποίησε.

Αναβολή σύσκεψης

Το πολεμικό κλίμα οδήγησε σε αναβολή της κυβερνητικής σύσκεψης την Πέμπτη στην Αθήνα στην οποία είχαν προσκληθεί περιφερειάρχες και δήμαρχοι από τα νησιά για να τους ανακοινωθούν μέτρα από τους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια, Τουρισμού Χάρι Θεοχάρη κ.α. Αντ´ αυτού ανακοινώθηκαν οι επιτάξεις, όπως λένε οι τοπικές αρχές. Ο περιφερειάρχης κ.Μουτζούρης θα είναι στην Αθήνα αλλά για να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι Λέσβιοι Αττικής έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μπαράζ δικαστικών προσφυγών
Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη προαναγγελθεί δικαστική προσφυγή κατά της ΠΝΠ από μια σειρά Δήμων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως αυτός της Δυτικής Λέσβου.

Καταδικάζει και ο δήμος Χίου

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση περί επιτάξεων.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης που θα σχετίζεται με την επίταξη.

Παράλληλα, συγκροτεί ομάδα με επιστημονικούς υποστηρικτές κατά των πράξεων που προβλέπει η ΠΝΠ και δηλώνει ότι ουδεμιά υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του δήμου Χίου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της νέας δομής.

«Όχι» και από τη Λέρο

Για προσβολή των κατοίκων της Λέρου στους αγώνες που έδωσαν από το 2015 και τον ανθρώπινο σεβασμό που έδειξαν στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από το νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, μιλώντας στον Θέμα 104,6. «Από το νησί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες από το 2015 και έρχεται η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά εξήγγειλε αποσυμφόρηση, έρχεται σήμερα με αστραπιαιά κίνηση να δεσμεύσει κάτι, να το περάσει με τον χειρότερο τρόπο στη χώρα της δημοκρατίας για να κατασκευάσουν κλειστή δομή» πρόσθεσε οργισμένος.

«Θέλουν να επαναφέρουν τις φυλακές στη Λέρο και τα νησιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι 3500 μετανάστες που βρίσκονται στη Λέρο «μένουν σε παλαιά εγκαταλελλειμένα κτήρια σε συνθήκες που είναι επικίνδυνες και προσβάλουν τους ανθρώπους».

Όπως εξήγησε «η υπάρχουσα δομή μπορεί να φιλοξενήσει 800 ανθρώπους . Τώρα λένε ότι αντί για 10 στρέμματα επιτάσσουμε και τα 70 στα Λέπιδα με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δομή και να φιλοξενούνται περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες». «Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot» κατέληξε ο κ. Κόλλιας.

Οι κλειστές δομές

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
newpost.gr