Το μυστικό του «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Πως οι Τούρκοι πρόσθεσαν στην Ελλάδα 199 κρούσματα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

4.4.20

Το μυστικό του «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Πως οι Τούρκοι πρόσθεσαν στην Ελλάδα 199 κρούσματα

Στο λιμάνι του Τσεσμέ στην Τουρκία και όχι στον Πειραιά, θα έπρεπε να βρίσκεται το οχηματαγωγό-επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού ήλθε να προσθέσει ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πληροφορίες που έρχονται στο φως για την πορεία αυτού του πλοίου και το συνέβη μέχρι να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά στις 23 Μαρτίου.
Το συγκεκριμένο πλοίο, που βρισκόταν στο λιμάνι της Σούδας, ναυλώθηκε από την τουρκική εταιρία Miray Cruise Internationl προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο στα ναυπηγία της εταιρίας Navantia, στην πόλη Καντίζ της Ισπανίας. Σε αυτό θα διέμεναν εργάτες και άλλο προσωπικό το οποίο θα εργαζόταν στην μετασκευή του κρουαζιερόπλοιου Carnival Victory.
To «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασε στο λιμάνι του Τσεσμέ το πρωί της 8ης Μαρτίου, εφοδιάστηκε σε προμήθειες και καύσιμα και επιβιβάστηκαν σε αυτό το προσωπικό λειτουργία του ως ξενοδοχείο και οι εργάτες που προορίζονταν για το ναυπηγείο, οι οποίοι ήταν Τούρκοι, από την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία.
Απέπλευσε την επόμενη ημέρα και έφτασε στο λιμάνι της Καντίζ στις 14 Μαρτίου. Η εταιρία Navantia ήδη διαφήμιζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι εργασίες στο κρουαζιερόπλοιο θα ξεκινούσαν κανονικά παρά την επιδημία.
Οι Ισπανικές αρχές όμως δεν είχαν την ίδια άποψη. Δεν επέτρεψαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να δέσει στο λιμάνι και τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις, το πλοίο αναχώρησε την επόμενη μέρα το απόγευμα με προορισμό τον Τσεσμέ. Στις 18 Μαρτίου αγκυροβόλησε ανοιχτά της Μάλτας, αφού ούτε εκεί επιτρεπόταν η είσοδος στο λιμάνι, προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, και στις 21 Μαρτίου φτάνει στον Τσεσμέ όπου οι τουρκικές αρχές δέχονται να αποβιβαστούν μόνο οι Τούρκοι υπήκοοι, και όχι όλοι όσοι είχαν αρχικά επιβιβαστεί στο πλοίο.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπλευσε προς το λιμάνι του Πειραιά, ενώ ήδη την ίδια ημέρα είχε απαγορευτεί ο απόπλους και ο κατάπλους όλων των πλοίων από και προς τα Ελληνικά λιμάνια, μεταφέροντας 382 άτομα. Από αυτούς, 199 βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι για το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, σημειώνοντας πως η διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανθρώπων που είναι υγιείς, και όχι αντίστροφα, καθώς οι θετικοί στον ιό στο εν λόγω πλοίο ήταν πάρα πολλοί.
astinomiko.gr  https://www.limenikanea.gr/