Τσιόδρας: 60 νέα κρούσματα, 1.673 συνολικά - 68 οι νεκροί - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.4.20

Τσιόδρας: 60 νέα κρούσματα, 1.673 συνολικά - 68 οι νεκροί

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα είναι 60, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.673. Το 55% είναι άνδρες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας και τον λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε επίσης:

-343 είναι σχετιζόμενα με το εξωτερικό, τα 592 σχετίζονται με γνωστό κρούσμα.

-68 είναι οι νεκροί πλέον, με άλλους 9 να χάνουν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 74 έτη.

-92 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς, με 66 έτη μέσο όρο ηλικίας. Οι 20 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 70% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω.

-10 ασθενείς εξήλθαν από τη ΜΕΘ.

-"Μία πανδημια εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ, σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνουν" τόνισε.

-Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για τις μάσκες: "Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρις συμπτώματα μεταδίδουν άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από κασκόλ ή μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα".

"Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε. 40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού. Αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε".

-Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται "πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση".

-"Το καλύτερο είναι να αερίζεται ο χώρος όπου υπάρχουν νοσούντες ή με συμπτώματα. Να μην ανακυκλώνεται ο αέρας μέσω κλιματιστικών", είπε ο κ. Τσιόδρας.

-"Εχω τοποθετηθεί για την ανάγκη ετοιμότητας. Μέχρι τον Δεκέμβριο μιλούσαμε για επιδημία γρίπης. Όλος ο κόσμος περίμενε μια πανδημία γρίπης. Υπήρχε ανησυχία, ήταν μη αναμενόμενος ο ιός, μια έκπληξη. Είχα πει κι εγώ ότι περιμένουμε μια πανδημία κάθε 30 χρόνια. Θεωρώ ότι με τα μέτρα που έχουμε πάρει καθυστερούμε την αύξηση του ιού στη χώρα. Αν δεν συμμορφωθούμε, αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα και να δούμε εικόνες από άλλες χώρες", είπε ο λοιμωξιολόγος.

-Παράταση των μέτρων κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου, στις 6 το πρωί, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνίας, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.

https://www.thetoc.gr/