Κωνσταντίνος Φίλης για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.6.20

Κωνσταντίνος Φίλης για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν


Επιβεβλημένη και απολύτως ορθή κίνηση. Θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα νωρίτερα αλλά και πάλι δείχνει τόλμη, δεδομένων των συνθηκών. Τα κλειστά κανάλια επικοινωνίας σε όλα σχεδόν τα επίπεδα επιβάρυναν την ήδη τεταμένη κατάσταση. Αλίμονο, αν κανείς πιστέψει ότι αρκεί μια επικοινωνία ή και περισσότερες για να μετριαστεί η τουρκική επιθετικότητα, εφόσον στον πυρήνα της βρίσκεται ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Ωστόσο, όταν δεν συνομιλείς, επικρατεί σύγχυση, διευκολύνονται οι παρανοήσεις και δεν αποτρέπονται εν τη γενέσει τους μίνι κρίσεις.

Ο φαύλος κύκλος αντεγκλήσεων και το διαρκώς επιδεινούμενο κλίμα μπορούσαν να αντιστραφούν μόνο με την επικοινωνία στο ανώτερο επίπεδο. Και σε κάποιο βαθμό συνέβαλαν τόσο η διπλωματική μας κινητικότητα (και η προοπτική συμφωνίας με την Αίγυπτο), η πίεση από μεριάς ΕΕ (μπορεί η Άγκυρα να θέλει να δείχνει περιφρονητική αλλά την προσμετρά, έστω και όχι καθοριστικά) όσο βέβαια και η ένταση των προκλήσεων της γείτονος και οι εξελίξεις στη Λιβύη. Διόλου δεν αποκλείεται να υπήρξε και αμερικανικός ή γερμανικός «δάκτυλος», υπό τη μορφή παρότρυνσης.

Σημαίνει αυτό ότι θα επανέλθουμε σε μια σχετική κανονικότητα; Προφανώς και αν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, είμαστε στην (πολύ) αρχή. Απαιτούνται κινήσεις από μεριάς της Τουρκίας, που θα είναι τόσο ανατρεπτικές ώστε οι προσδοκίες να είναι περιορισμένες. Όμως, έστω και έτσι, αν καταφέρουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα, ίσως αποφύγουμε τα χειρότερα, που βάσει της ατμόσφαιρας των τελευταίων τριών+ μηνών έμοιαζαν περίπου νομοτελειακά.

Τέλος, η επικοινωνία αυτή δεν σημαίνει επουδενί ότι επανερχόμαστε σε mood διαλόγου ή διερευνητικών επαφών. Είμαστε ακόμη μακριά, όχι απαραιτήτως χρονικά, αλλά πολιτικά. Μη σπεύσουμε να αποδώσουμε τεράστια σημασία στο τηλεφώνημα, αν δεν συνοδευτεί με έμπρακτες ενέργειες έστω και μερικής αποκλιμάκωσης (θα δούμε τι θα γίνει με δηλώσεις και αντιδηλώσεις, όπως και με τις υπερπτήσεις, κτλ), αλλά ούτε και να το υποτιμήσουμε/απαξιώσουμε. Το γεγονός ότι συνομίλησαν οι δυο ηγέτες δεν μπορεί να μας φέρει σε χειρότερη βάση από αυτή που βρισκόμασταν μέχρι πριν λίγες ώρες.

Δρ Κωνσταντίνος Φίλης Διεθνολόγος