Πλακιωτάκης: «Δηλώνουμε έτοιμοι, υπό οποιαδήποτε συνθήκη, να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

16.6.20

Πλακιωτάκης: «Δηλώνουμε έτοιμοι, υπό οποιαδήποτε συνθήκη, να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας»

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στα περιστατικά με μετανάστες και πρόσφυγες που σημειώνονται καθημερινά στο Αιγαίο, υπό την εποπτεία της Τουρκίας.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη κάθε στιγμή να προασπίσει τα σύνορά της, την ίδια στιγμή που ενισχύεται εξοπλιστικά.

«Φέτος, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θα εξοπλίσουμε τις δύο δυνάμεις του λιμενικού σώματος. Μιλάμε για ένα ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα και μέχρι το τέλος του μήνα θα παραλάβουμε και το πρώτο ταχύπλοο σκάφος, δωρεά της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών», είπε ο κ. Πλακιωτάκης στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Τα στελέχη του λιμενικού υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα και τόλμη τα θαλάσσια σύνορά μας, επιδεικνύοντας πάντα και την ανθρώπινη ευαισθησία, καθώς μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους».

Για το ποια είναι η κατάσταση στο Αιγαίο: «Τους τελευταίους μήνες η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις της ελληνικής. Εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ζωή, εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Το ελληνικό σώμα, τηρώντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου προστατεύει τα σύνορα της πατρίδας μας. Δηλώνουμε έτοιμοι, υπό οποιαδήποτε συνθήκη, να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Τα περιστατικά με τις τουρκικές ακταιωρούς είναι καθημερινά. Δεν υπάρχει από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα καμία ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας. Όλα αυτά έχουν καταγγελθεί. Η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά τους όρους του διεθνούς δικαίου και εμείς, σε αυτό το παιχνίδι αντιδρούμε με ψυχραιμία, τηρώντας τους όρους του διεθνούς δικαίου. Η Ευρώπη έχει αντιληφθεί πλέον το παιχνίδι της Τουρκίας, στηρίζει την Ελλάδα και με την παρουσία της Frontex και του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού, η επιτήρηση των συνόρων είναι αποτελεσματική».

Για το άνοιγμα των συνόρων και τα μέτρα στα πλοία: «Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται. Η καλή εικόνα που έχτισε η πατρίδα μας, με την επιτυχημένη διαχείριση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δεν πρόκειται να τη χαλάσουμε. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν για τη δημόσια υγεία τόσο των πληρωμάτων και των επιβατών, όσο και κυρίως των κατοίκων των νησιών. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ίδια αλλά πρέπει κι εμείς σε επίπεδο ατομικής ευθύνης, πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα».