Κυρ. Μητσοτάκης: Τελικά και οι θάλασσες μας έχουν σύνορα… - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.7.20

Κυρ. Μητσοτάκης: Τελικά και οι θάλασσες μας έχουν σύνορα…

Στην ισχυρή αποτρεπτική ισχύ των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος απέναντι σε κάθε έκνομη ενέργεια, το «σιωπηρό» αλλά και συνάμα δυναμικό έργο στήριξης των αναγκών της πατρίδας σε κρίσιμες περιόδου και όχι μόνο από τον ελληνικό εφοπλισμό αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης στην τελετής παραλαβής από το Λ.Σ του πρώτου από τα δέκα συνολικά σκάφη καταδίωξης που δώρισε η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ στο Λιμενικό. Ο πρωθυπουργός εξήρε τη διαχρονική συμβολή και υποστήριξη του ελληνικού εφοπλισμού για την κάλυψη καίριων αναγκών της χώρας ενώ ευχήθηκε το παράδειγμα του ελληνικού εφοπλισμού να ακολουθήσουν και άλλες οικονομικές δυνάμεις της χώρας.

 Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε στο πρόσωπο του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ κ.Θ. Βενιάμη τον ελληνικό εφοπλισμό για τη συνεισφορά της ναυτιλίας της χώρας αλλά και τον επίσης εφοπλιστή κ. Π. Λασκαρίδη για την προσφορά των σκαφών υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού. Τελικά, είπε ο πρωθυπουργός, «και οι θάλασσες έχουν σύνορά» επιλέγοντας με τον τρόπο αυτό,πέραν της πολιτικής διάστασης, να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και της Ε.Ε. και εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο με τις μεταναστευτικές ροές. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΕΕ και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ κ. Θεόδωρος Βενιάμης αναφέρθηκε στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει λάβει η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ τόσο για την στήριξη του Λιμενικού Σώματος αλλά και άλλων Σωμάτων Ασφάλειας της χώρας αλλά και στο κοινωνικό έργο που επιτελεί «σιωπηρά» η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής και πραγματικότητας της χώρας με κορυφαία περίπτωση την υποστήριξη των πυρόπληκτων της μεγάλης καταστροφής στην Ανατολική Αττική με την εκατόμβη θυμάτων.


«Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, μέσα σε ένα χρόνο, αλλάξαμε πολλά.Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού, ήταν μία από τις σημαντικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού, αμέσως μόλις ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, προχωρώντας σε ένα μίνι απολογισμό των προτεραιοτήτων του υπουργείου του.


« Προχωρήσαμε στην προμήθεια 38 νέων πλωτών μέσων διαφόρων τύπων, 54 οχημάτων και υλοποιούμε εντός του έτους 2020 την προμήθεια 24 νέων σκαφών και 100 νέων οχημάτων, ενώ ενισχύσαμε με πρόσθετο προσωπικό τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» τόνισε ο κ.Πλακιωτάκης.


Αναφερόμενος στις οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος είπε ότι αυτές αυξήθηκαν κατά 1500, από τις οποίες οι 900 υποχρεωτικά αφορούν τα νησιά του Αιγαίου και τη Σαμοθράκης.


Πρόσθεσε επίσης ότι το υπουργείο Ναυτιλίας επίλυσε προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των γυναικών και των ανδρών του Σώματος,ενώ προχώρησε στο διαγωνισμό για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.


Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή καθώς παραλαμβάνουμε το πρώτο από 10 υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη, με τα οποία ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα.


Είπε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στηρίζει την πατρίδα μας με σημαντικές δωρεές και αξίζουν γι’ αυτό ευχαριστίες και έπαινοι στον πρόεδρο της κύριο Θεόδωρο Βενιάμη, αλλά και σε όλα τα μέλη της.


«Η εξαιρετική προσφορά σας δεν είναι απλώς μια δωρεά είναι μία πράξη στην οποία συναντιέται η ανθρωπιά και το φιλότιμο του Έλληνα του δωρητή και του ωφελούμενου», δήλωσε από την πλευρά του ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θ.Κλιάρης απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ.Βενιάμη ενώ ευχαρίστησε όλους τους δωρητές της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την πολύτιμη αρωγή τους. Τόνισε ότι οι Έλληνες Εφοπλιστές με τις πράξεις τους επιβεβαιώνουν την έννοια ευπατρίδες Έλληνες


Απευθυνόμενος προς τους κυβερνήτες των σκαφών και τα πληρώματα του λιμενικού είπε ότι καταθέτουν καθημερινά την ψυχής τους προστατεύοντας δια πυρός και σιδήρου τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας που ταυτόχρονα αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Πρόσθεσε επίσης ότι το λιμενικό σώμα δεν παραβλέπει ούτε στιγμή την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής υπηρετώντας αγόγγυστα την πατρίδα, την κοινωνία και την Ελληνική ναυτιλία.


Ο Αρχηγός του Λιμενικού κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε στον κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους 1054 καλές περιπολίες και ο Αγ,Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη.


Τον αγιασμό του νέους σκάφους του λιμενικού τέλεσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ενώ ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον αρχηγό του Λιμενικού Θ.Κλιάρη επιθεώρησε το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 080 ενώ είχε την ευκαιρία μετά το τέλος της εκδήλωσης να συνομιλήσει με δύο γυναίκες κυβερνήτες σκαφών του λιμενικού από τη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.


Το νέο σκάφου 1054 που καθελκύστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά, αποτελεί δωρεά του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού.
Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η παράδοση άλλων εννέα τέτοιου τύπου σκαφών.


Τα συγκεκριμένα πνευστά σκάφη που θα προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή ισχύ στο λιμενικό σώμα είναι ισλανδικής σχεδίασης και ελληνικής κατασκευής. Το ολικό μήκος τους ανέρχεται στα 11,55 μέτρα, φέρουν δύο εξωλέμβιους κινητήρες συνολικής ισχύς 900 ίππων ενώ αναπτύσσουν ταχύτητες μεγαλύτερες των 52 κόμβων.

 Η σχεδίασή τους τους επιτρέπει την πλεύση κάτω από αντίξοες συνθήκες έχουν μεγάλη ευελιξία δυνατότητα προσαρμογής βαρέως οπλισμού, φέρουν κλειστό χώρο διακυβέρνησης με ισχυρή αντιβαλλιστική προστασία εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ασφάλεια του πληρώματος.

 Έχουν μεταφορική δυνατότητα 12 ατόμων και αυτονομία άνω των 250 μιλίων. Διαθέτουν συστήματα επικοινωνίας επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας κάμερα λήψης εικόνας με δυνατότητα καταγραφής και απευθείας μετάδοσης μέσω κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.
Στην τελετή παράδοσης του πρώτου από τα δέκα σκάφη παρέστησαν επώνυμα στελέχη του ελληνικού εφοπλισμού.

jlazarou@theseanation.com - https://www.limenikanea.gr/