Κορωνοϊός: «Αγκάθι» τα εισαγόμενα κρούσματα για τον τουρισμό - Σε εγρήγορση οι Αρχές - «Μπλόκο» στους Σέρβους - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.7.20

Κορωνοϊός: «Αγκάθι» τα εισαγόμενα κρούσματα για τον τουρισμό - Σε εγρήγορση οι Αρχές - «Μπλόκο» στους Σέρβους

Πώς εξελίσσεται η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Πόσα κρούσματα «προσγειώθηκαν» το τελευταίο 24ωρο. Κλείνουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους Σέρβους.
Συγκρατημένα αισιόδοξες εμφανίζονται οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ύστερα και από το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων της χώρας, που σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους τόσο για τις διάσπαρτες εστίες κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια όσο και για τα εισαγόμενα κρούσματα. Μάλιστα, λόγω της έξαρσης του ιού στη γειτονική Σερβία, από σήμερα έως τις 15 Ιουλίου η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της στους Σέρβους.
Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν στενά μέρα με τη μέρα την πορεία διασποράς του νέου κορωνοϊού στη χώρα και δίνουν «μάχη» αφενός για να μην «ξεφύγει» κάποιο κρούσμα, αφετέρου για να καταγράψουν όσο πιο πλήρη και ολοκληρωμένα γίνεται τα στοιχεία κάθε κρούσματος. Πιο συγκεκριμένα, ο ένας πόλος επιδημιολογικού ενδιαφέροντος αφορά τους τουρίστες και τα θετικά κρούσματα που εντοπίζονται από τους εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ο άλλος πόλος αφορά γενικώς τον πληθυσμό της χώρας ο οποίος επίσης «σκανάρεται» μέσα από συνεχή τεστ μοριακού ελέγχου.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Ιουλίου, που «άνοιξε» ο Τουρισμός, έως χθες, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 113 κρούσματα εκ των οποίων τα 51 εντοπίστηκαν στις εναέριες και χερσαίες πύλες της χώρας. Πάντως, ενώ τα τεστ που γίνονται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα είναι χιλιάδες, τα αποτελέσματα καθυστερούν αρκετά.

Εννέα νέα κρούσματα την Κυριακή - Τα επτά εισαγόμενα

Την Κυριακή, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε εννέα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων τα επτά εισαγόμενα, αριθμός σημαντικά μειωμένος από αυτόν των προηγούμενων ημερών.
Πιο αναλυτικά, έως τις 15:00 της Κυριακής 5 Ιουλίου, καταγράφηκαν εννέα νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην περιφερειακή ενότητατηε  Ξάνθης και ένα ακόμα στην περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.519 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες.
Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (54.5% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 3.519 κρουσμάτων, 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Έκλεισαν τα σύνορα της Ελλάδας για τους Σέρβους

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία λόγω των δυσμενών εξελίξεων στη γείτονα με τον κορωνοϊό.
Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη «με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου». Όπως διευκρινίζεται μόνη εξαίρεση αποτελούν οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».
Σημειώνεται πως η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να επιδεινώνεται. Το Σάββατο επιβεβαιώθηκαν 325 νέα κρούσματα κορωνοϊού και απεβίωσαν οχτώ ασθενείς. Ο θάνατοι από την εκδήλωση της πανδημίας έφτασαν τους 306, ενώ νόσησαν 15.829 άτομα. Άλλες τέσσερεις πόλεις τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και έτσι έφτασαν τις εννέα οι πόλεις στις οποίες επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού για την αποτροπή έξαρσης του κορωνοϊού.
Στο Βελιγράδι από την Παρασκευή άρχισε να επιβάλλεται η απαγόρευση συγκεντρώσεων πέραν των 500 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους και ο συγχρωτισμός άνω των 100 ατόμων στους κλειστούς. Επίσης, οι καφετερίες, τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ λειτουργούν πλέον μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ενώ διενεργούνται έλεγχοι από υπηρεσίες του δήμου για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.