Επιστρέφει η ενημέρωση για τον κορωνοϊό με τον Νίκο Χαρδαλιά, κάθε Τρίτη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

16.7.20

Επιστρέφει η ενημέρωση για τον κορωνοϊό με τον Νίκο Χαρδαλιά, κάθε Τρίτη

Την επιστροφή της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για διαχειρισιακά θέματα που αφορούν στα επιχειρησιακά ζητήματα του κορωνοϊού. Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 18:00, στο νέο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν στην εβδομαδιαία ενημέρωση θα συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να παραμείνουμε στα επιχειρησιακά δεδομένα, στα οποία θα υπάρχει ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά και μόνο. Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση, θα το εξετάσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι από τις 20 Ιουλίου, και όχι από τις 22 του μήνα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ξεκινούν οι πτήσεις από τη Σουηδία, λόγω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στη σκανδιναβική χώρα. Σχετικά με τα πανηγύρια, τόνισε ότι θα εξεταστεί αν θα χρειαστεί παράταση στα μέτρα και μετά το τέλος Ιουλίου.

Πέτσας για κορωνοϊό: Στο 0,4 ο επιδημιολογικός δείκτης Rt αυτή την εβδομάδα
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Υπενθύμισε ότι «μια συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτης Rt, κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας» και δήλωσε ότι «σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα».

«Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών», συνέχισε, τόνισε ωστόσο ότι «η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων» και γι' αυτό «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός»

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση».

Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, εξήγησε, και ανέφερε συγκεκριμένα ότι «από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Γι' αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR)».

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης αύξηση κρουσμάτων, που πάντως παραμένουν χαμηλά,
μεσοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Πέτσας.

Πέτσας: 5.000 τεστ ανά ημέρα τον Ιούλιο για τον κορωνοϊό
Όσον αφορά τα τεστ, αυτά αυξήθηκαν σημαντικά, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραθέτοντας περαιτέρω στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «τον Ιούλιο διενεργήθηκαν μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα».

«Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος, διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότεροδεν οδηγούν σε απώλειες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου είχαμε 49 κρούσματα, αλλά μόνο μια απώλεια ζωής», δήλωσε, και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας. Εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού: που είναι ο εφησυχασμός».

Πέτσας: Οι έλεγχοι θα ενταθούν, αλλά όχι με τιμωρητική διάθεση
«Η χαλάρωση οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο», συνέχισε ο κ. Πέτσας, και αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και παρουσία συναρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία το μήνυμα Μητσοτάκη είναι ότι «για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

«Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να σταλεί παντού το μήνυμα: ότι οι έλεγχοι γίνονται όπου χρειάζεται και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία. Το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές. Αλλά απαιτείται πιστή εφαρμογή του. Για τον σκοπό αυτό δόθηκε εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων και εφαρμογής των προβλεπόμενων χωρίς εκπτώσεις. Ιδίως, στους τομείς που αφορούν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους εργαζομένους και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων», είπε ο κ. Πέτσας και εξήγησε ότι οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο όργανο αυτό εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία (Αστυνομία, Λιμενικό, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή).

Στην προσπάθεια αυτή όπως είπε θα συμμετέχουν και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, καθώς θα προστεθεί στο συντονιστικό και ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους και τουριστικούς Δήμους, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων με μόνο ένα στόχο: τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Τέλος, αναφερόμενος στους χθεσινούς ελέγχους ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «οι έλεγχοι θα ενταθούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά γιατί είναι ανάγκη να μπεί φρένο στην χαλάρωση
που θα φέρει μόνο τα χειρότερα».
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/petsas-epistrefei-ebdomadiaia-enimerosi-koronoio-niko-hardalia